Loma on parasta nautittuna kiireettömänä, iloisena ja mukavia muistoja jättävänä. Pimeinä syysiltoina joulua odotellessa muistaa ne kivat kesäpäivät, jolloin tuli tehtyä ja nähtyä jotain mukavaa. Käytyä jätskillä ja valittua ihan uusi maku sen vanhan tutun sijasta tai heitettyä elämän ensimmäinen kierros frisbeegolfia hyvässä seurassa huolimatta siitä etteivät radat tosiheittäjille asetettuun tavoitteeseen todellakaanmenneet. Olkoon lomapäiviä kesässä sitten kaksi tai kaksikymmentäkaksi, on suunnittelemattomuus joskus parasta mitä itselleen voi lomalla tarjota. Kun suurimman osan vuotta juoksee hampaat irvessä aikataulujen, sovittujen töiden ja suoritettavien tehtävien perässä, tuntuu jo ajatuksena täydelliseltä päästää siitä kaikesta irti loman alkaessa.

Nojaudu tuolissasi taaksepäin ja kuvittele rauhallinen, kesäinen loma-aamu. Se voi olla sateinen, pilvinen tai aurinkoinen aamu, täydellisen suunnittelemattomalla lomalla säällä ei ole väliä. Sää ei voi pilata suunnitelmia silloin kun etukäteissuunnitelmia ei ole. Kun herää aamulla ja katsoo ulos ikkunasta, tunnustelee omia ja kanssalomailijoiden fiiliksiä, saa lomapäivästä rakennettua kaikkein parhaan mahdollisen. Lomamaanantaiksi suunniteltu pakkoauringonottopäivä ei ole mukava, jos jo aamulla sataa rakeita. Eikä lomaviikon tiistaille kuukausia suunniteltu eläinpuistoretki tunnu hyvältä idealta, jos aurinko paahtaa pilvettömältä taivaalta. Eläimetkin hakevat varjoa, ei niistä ole kenellekään seuraa helteisellä säällä.

Lomaa odottaessaan ihmiset laskevat budjettejaan huolestuneina, yrittävät säästää, jotta voisivat toteuttaa haaveensa matkoista ulkomaille tai toisiin kaupunkeihin ja sanoa tehneensä lomalla jotain, tunteakseen kokeneensa jotakin. Usein vain kaukana kotoa olevat kohteet ja suuren maailman nähtävyydet kuulostavat tarpeeksi komeilta ollakseen kokemisen arvoisia. Mutta todellinen tutkimusmatkailija tekee toisin, katsoo lähelle ja näkee kotiseutunsa uusin silmin, löytää koettavaa lähiseudulta. Hänen ei tarvitse miettiä budjetteja, aikaa tai vaivaa, hän nauttii vapaudesta vain olla.

Lähialuematkailu tarjoaa monia vaihtoehtoja siihen, että kelistä ja seurasta riippuen voi lomaansa poimia sopivia paloja yhtenä päivänä sieltä ja toisena täältä. Lapsiperheen vanhempien ei tarvitse noitua stressaantuneena koko katraan pakkaamisesta autoon kaikkine tavaroineen ja miettiä mitä viikoksi tarvitsee reissulle mukaan ottaa. Illaksi on helpompi tulla kotiin kuin maksaa maltaita ahtaasta yöpaikasta väsyneiden matkalaisten kanssa. Kotoa mukaan pakattu eväskori tai -reppu ratkaisee kesäisen lounaan jos päivä on poutainen, pienet paikalliset ravintolat palvelevat silloin kun sadepäivän nähtävyysmatkalla iskee nälkä. Sitä paitsi, lomalla aikuisilla on lupa ottaa lomaa myös keittiöhommista - säästä riippumatta.

Erilaiset museot, kesäteatterit, kirpputorit ja toripäivät, musiikki- ja urheilutapahtumat, opastetut kävelykierrokset, taidenäyttelyt ja omaperäiset kahvilat käyntikohteineen tarjoavat näkökulmaa oman maakunnan menneeseen, tähän päivään ja tulevaan monen ikäisille. Joka päivä on mahdollisuus oppia jotain uutta: Kaupunkilaislapsille metsä kasveineen ja ötököineen on jo elämys sellaisenaan, eikä meistä aikuisista monikaan muista milloin viimeksi olisi oikeasti ollut ongella eikä vain aikonut tehdä niin.

Matkoista voi aina puhua ja niistä voi haaveilla, mutta lomassa on tärkeintä se tunne, että syksyllä muistaa miten kesällä oli aikaa olla yhdessä. Lähellä. Kulkea turistina vaikka vaan omassa kotikaupungissaan ja avata silmät sille, mitä arkena ei ehdi nähdä.

 

”Eeva-Maria Lisko on kirjoittaja, joka 10 vuotta sitten muutti Pohjois-Suomesta Pirkanmaalle. Novellikokoelma Kahvilan, radiokuunnelmien ja syksyllä julkaistavan romaanin lisäksi Eeva-Maria on kirjoittanut Turistina Kotikaupungissani –blogia jo kohta 5 vuoden ajan.”

Ylläty ja ilahdu Pirkanmaalla on sivusto, jossa useat alueen kunnat esittelevät kesätarjontaansa: nähtävää, tehtävää ja koettavaa. Tutustu kohteisiin ja koe lähimatkailun riemut!

Sivustolla on myös leikkimielinen Testaa millainen kesämatkailija olet -testi

Ylläty ja ilahdu Pirkanmaalla:

Hämeenkyrö  Mänttä-Vilppula  Nokia  Lempäälä  Orivesi  Punkalaidun  Sastamala  Urjala  Vesilahti