Mäntän kuvataideviikot on järjestetty jo 19 kertaa vuodesta 1993 lähtien. Ulkomaalaistaustaisten taiteilijoiden tilastollinen keskarvo on 5.9 %. Vuoden 2015 kuraattorit ovat kääntäneet tilastot ylösalaisin ja kutsuneet näyttelyyn pääasiassa Suomessa toimivia ulkomaalaistaustaisia taiteilijoita.

- Kansalliset rajat tuntuvat nykyään keinotekoisilta. Taiteessa kulttuurinen liikkuvuus on jo pitkään ollut arkipäivää. Kulttuurista liikettä tapahtuu aina ihmisten kohdatessa, etenkin rajojen yli kuljettaessa, Hamm ja Kamanger miettivät.
- Näyttelyn teemana on uusi nykyisyys. Historia kirjoitetaan nykyään samanaikaisesti sen tapahtuessa. Media on nopeaa ja moniäänistä. Tämä näkyy myös nykytaiteen tekemisessä; taide oskilloi, ”värähtelee” viitaten samanaikaisesti eri paikkoihin ja aikoihin. Samalla se kommentoi ja uusintaa nykyisyyttä ja nostaa esille ajassa tapahtuvia muutoksia.

- Näyttelyn teokset käsittelevät identiteettiä ja osallisuutta, historiaa ja nykyisyyttä, todellisuutta ja aisteja, luontoa, ajallisuutta sekä yhteisöjen ääntä julkisessa tilassa, kuraattorit tiivistävät. Perinteisten tekniikoiden sijaan pääosassa ovat tilateokset, ääni- ja videoinstallaatiot sekä yhteisölliset projektit.

Yhteisötaidetta edustaa muun muassa Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen projekti, jossa he haastattelevat ja kuvaavat ihmisiä, jotka muodostavat tilastollisen poikkileikkauksen Suomen väestöstä. Pekilon neljäs kerros kokee muodonmuutosta Meri Linnan teosta varten. Myös Pekilon kattoterassi on jälleen vallattuna, tällä kertaa tekijänä on taiteilijaduo Harrie Liveart.

Näyttelyssä on mukana kahdeksan taiteilijaparia ja kolme työryhmää. Maantieteellisesti tekijät ovat eri puolilta maailmaa, kuten Pakistanista, Meksikosta, Virosta, Yhdysvalloista, Japanista ja Iranista. Suurin osa taiteilijoista asuu Etelä-Suomessa tai työskentelee Suomessa vain osan vuotta.

Pekilo on XX Mäntän kuvataideviikkojen pääpaikka, mutta tapahtuma näkyy jälleen myös Mäntän katukuvassa. Tänä vuonna ollaan läsnä muun muassa kaupungintalolla Martta Tuomaalan monikanavaisella videoteoksella.

Myös yhteistyö Serlachius-museoiden kanssa jatkuu. Göstan Paviljongin vieressä sijaitsevassa Taavetinsaaressa nähdään William DennisukinMark Mitchellin ja Pira Cousinin teokset. Mäntän Musiikkijuhlien aikaan elokuussa pitävät konserttinsa Ray Langenbach ja Shinji Kanki.

Kuvataideviikot ovat jälleen tänä kesänä jalkautuneet kaupungille. Taidetta löytyy paikallisista yrityksistä, sekä Mäntän kaupungintalolla. Kaupungintalon ala-alulassa kuuluu Siivoojan ääni.

XX Mäntän kuvataideviikot 14.6.–31.8.2015. 
Avoinna joka päivä klo 10–18 (myös juhannuksena). 
www.mantankuvataideviikot.fi 

 

- Mäntän Kuvataideviikot tarjoavat virikkeitä kaikille aisteille, pohtivat mänttäläiset Annikki Harjumäki, Raija Pekkala ja Marketta Linkoneva kurkistaessaan vuoden 2015 näyttelykohteeseen Pekilolla.