Palkinto ojennettiin tiistaina 19. toukokuuta Lappeenrannassa järjestettävien Museopäivien yhteydessä.

Vuoden museo -kiertopalkinto myönnetään museolle, joka on omalla toiminta-alueellaan edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Museon toiminta on tuonut uusia tai erilaisia näkökulmia, ideoita ja ajatuksia museoalalle.

Palkintoraadin mukaan Serlachius-museot on uudistanut toimintaansa rohkeasti ja innovatiivisesti, silti museon taustalla olevan säätiön perustajan tahtoa kunnioittaen ja sisältö edellä.

– Museon näyttelyjen ja sisältöjen rinnalla ravintola, museokauppa ja kuljetuspalvelut muodostavat konseptin, joka ei jätä nykyaikaista museoasiakasta kylmäksi. Vahvalla viestinnällä on ollut merkittävä rooli uudistushankkeen onnistumisessa. Koko museoalan näkökulmasta on hienoa, että uudistetun museon merkitys paikkakuntansa vetovoimatekijänä on tunnustettu laajalti, palkintoraati perustelee.

Perustelujen mukaan museon uudistamisen näkyvin osa on vanhaan kartanorakennukseen yhdistetty uudisrakennus, joka tarjoaa erinomaiset toimintaedellytykset kokoelman hoidolle ja kartuttamiselle sekä uusien kiinnostavien vaihtuvien näyttelyiden esittämiselle. Uusi konsepti laajentaa myös museon mahdollisuuksia toteuttaa perustajansa Gösta Serlachiuksen tahtoa hankkia ja tuoda näytteille oman ajan taidetta Mänttään.

Vuoden museo -palkinto jaettiin toista kertaa. Palkinto ojennettiin Lappeenrannan linnoituksessa järjestetyssä Museogaalassa. Vuoden museo -palkinto on kuvanveistäjä Pekka Kauhasen Esko-veistos.

www.serlachius.fi