Gösta, Joenniementie 47, Mänttä

Kesän päänäyttely Kaukainen kosketus esittelee Göstan paviljongissa yhdeksän suomalaisen ja ulkomaalaisen valokuvataiteilijan näkemyksiä pikkukaupungista nimeltä Mänttä, juuri niin kuin he ovat sen kohdanneet. Näyttelyn kuraattori on Ville Lenkkeri.

Toisten taidetta sisältää outsider-taidetta virallisen taidemaailman ulkopuolelta. Näyttelyssä nähtävänä Korine ja Max E. Ammannin maailmankuulun kokoelman puhuttelevimpia teoksia.

Visio 2015 esittelee kuvanveistäjä Antero Toikan veistoksia Göstan puistossa ja paviljongissa. Näyttely yhdistää taiteen, maiseman ja arkkitehtuurin kokonaistaideteokseksi, jossa kiteytyy veistämisen visio ajan polttopisteessä.

Vanhassa kartanossa puheenvuoron saavat taiteilijoiden mallit. Perinteisen ripustuksen rajoja rikkova Malli ja hullu kuvailija -näyttely on koottu taidesäätiön omasta kokoelmasta.

Taidesäätiön kokoelmista esillä on myös Claude Monet'n Heinäsuova ilta-auringossa.

Gustaf , R. Erik Serlachiuksen katu 2, Mänttä

Gustaf-museon päänäyttely kertoo hankalan kauppaneuvoksen tarinan aivan uudella tavalla. Paperiperkele tarjoaa kävijöille vahvasti dramatisoidun näyttelykokemuksen. Kauppaneuvos Gustaf Adolf Serlachiuksen tarina kuljettaa katsojat kahdeksan kohtauksen reitillä tunnelmasta toiseen. Niissä puheenvuoron saavat Serlachius itse, hänen perheensä, vihamiehensä ja ystävänsä.

Muinais-Mänttä esittelee koko historiaa mullistavan löydön. Näyttelyn koettuaan historia ei ole enää entisensä.

Vanhan ajan apteekissa myytiin paljon muutakin kuin lääkkeitä. Tutustu toiminnallisissa työpajoissa apteekkarin kauppahuoneeseen ja eri ammatteihin. Kauppaneuvos G. A. Serlachiuksen aikaan vievä kauppahuone on lapsille ja nuorille suunnattu työpajanäyttely. Sen kosketeltavat ja kokeiltavat kohteet tarjoavat mukavaa tekemistä myös aikuisille.

Vahvasti humoristisella otteella toteutetussa näyttelyssä Operaatio taidekaupunki tutustutaan taidekaupunki Mäntän syntyyn, kehitykseen ja nykypäivään. Näyttelyyn on luotu salapoliisitarina, joka on saanut innoituksensa televisiossa 1970-luvun lopulla pyörineestä suosikkisarja Charlien enkeleistä. Taidekaupungin salaisuutta selvittää Gustafin enkelit, Mäntän ensimmäisen paperipatruunan ja taiteenkerääjän Gustaf Serlachiuksen nimeä kantava etsivätoimisto.

Museot avoinna kesäaikaina 1.6. - 31.8. joka päivä kello 10 - 18
www.serlachius.fi