Hinttalan kotiseututalon pihapiirissä olevat rakennukset kertovat 1800-luvun talonpoikaiskulttuurista. Kesäaikaan alueella on tapahtumia ja työpajoja lähes päivittäin, kesäoppaat opastavat museolla, ja aitoissa järjestetään vaihtuvia kuvataide- ja käsityönäyttelyitä. Pytingin kahvilapuoti, joka on avoinna ympäri vuoden, houkuttelee päivittäin leivotuilla leivonnaisillaan. Puodista löytyy myös pientuottajien herkkuja, ekologisia sisustus- ja lahjatavaroita sekä kotiseutujulkaisuja. Pihalla on pieni parkkipaikka, ja lisää pysäköintitilaa löytyy läheisen jäähallin alueelta.

Tämän kesän ohjelmassa on luvassa sekä innostavia uutuuksia että mukavia tuttavuuksia aiemmilta vuosilta. Yksi kiehtovista uutuuksista on Runojen laukkaa, siveltimen lentoa - tilaisuudet, joissa näyttelijä Tuija Piepponen maalaa yhden kuuluisista kukkatöistään tai yleisön valitsemasta aiheesta samalla kun teatteriohjaaja, lausuntataiteilija Sina Kujansuu esittää katsojien toiverunoja. Yleisö pääsee osallistumaan jo ennakkoon, sillä toiveita sekä maalausaiheista että runoista voi viedä Hinttalaan tai lähettää sähköpostitse kulttuuripalveluihin.

Pihapiirissä nähdään myös entisten vuosien malliin kesäteatteria, kun uusi nokialainen teatteri, Etunäyttämö, tuo musiikkipitoisen draaman ”Hallasuon kukka” Hinttalaan. Näytelmä kertoo Peltoniemen Hintriikasta, nuoresta naisesta, jonka koruton kohtalo on puettu Reino Helismaan kirjoittamiin laulunsanoihin ja Tapio Rautavaaran kumeaan ääneen.

Tuttuun tapaan järjestetään viikoittain toimintaa lapsille ja nuorille. Työpajoissa voi esimerkiksi tehdä jousipyssyn, pajupillin tai julmun, jolla matkittiin jo kivikaudella lintujen ääniä. Viime kesänä avattu omatoimiverstas on avoinna kaikille omaehtoisesta nikkaroinnista kiinnostuneille. Tv:stäkin tuttu Täti Taikakynä on valmistanut erityisesti Hinttalaa varten uuden Lentävä lusikka ja muut kummastukset - nimisen kesätarinan.

Hinttalan kuvitteelliset eläinasukkaat järjestävät ihmeteltävää museon henkilökunnalle: tavaroita katoaa, esineet vaihtavat paikkaa ja lusikatkin lentävät. Kesän kohokohtia on myös Nukketeatteri PikkuKulkurin esitys ”Rohkea Verneri”, jonka päätteeksi jokainen voi tehdä oman kalamarionetin. Aina yhtä suosittu Tai chi- voimistelutuokio järjestetään nyt keskiviikkoisin päivällä, ja samana iltana ovat vuorossa paikalliset ryhmät Hinttala soi -konserttisarjan esiintyjinä.

Lisäksi luvassa on mm. kuvataidepajoja aikuisille, DIY- eli tee-se-itse- käsityöpajoja, veistokerho sekä yksittäisiä tapahtumia, kuten Nokian kauppoja ennen ja nyt esittelevä Nokia-seuran järjestämä ilta.

Hinttalan toiminnasta vastaa Nokian kaupungin kulttuuripalvelut.

Tarkemmat tapahtumat ja ohjelma-aikataulut