Kokemäenjoki ja Rautaveden kansallismaisema antavat Sastamalalle oman, kauniin ilmeensä. Maisemista voi nauttia esimerkiksi lounastamalla veden äärellä sijaitsevassa Laiturikahvilassa Sastamalan keskustassa tai vain kulkemalla rantakaduilla. Sastamalaan tullessaan mukaan kannattaa pakata myös uimapuku ja pyyhe uintipulahduksen varalta.

Matkailija pääsee halutessaan ihailemaan seutua myös vesillä liikkuen. Sastamarine järjestää kalastusretkiä ja venekuljetuksia tilauksesta. Windecs Oy:n taksivene- ja vesiurheilupalvelut kuljettaa niin turisteja kuin hääpareja, lisäksi yritys tarjoaa myös vesihiihto-, wakeboard- ja vesituubielämyksiä. Vaparetket järjestää opastettuja kalastusretkiä ja Melontapaja melonta-, lintu- ja luontoretkiä. Melontapajan toimintaan kuuluu myös avokanoottien ja kajakkiyksikköjen vuokraus sekä monipuolinen kurssitarjonta. Kanootinvuokraus Osumat Oy puolestaan järjestää esimerkiksi jättikanoottiretkiä ja tyky- ja tyhyretkiä yrityksille.

Vesistöllä on tärkeä merkitys myös harrastajille. Jokasyksyinen Rautaveden maraton kerää satoja juoksijoita ja hölkkääjiä vaihtelevalle ja luonnonkauniille yhdenkierroksen reitille. Rautavesi on tuttu monille kirkkovenesoutajille ja Kalaneuvoksen kuhauisteluun osallistuneille. Luonnosta kutsuu nauttimaan myös Puurijärven ja Isosuon kansallispuistoalue, jonka monipuolinen linnusto on oiva päiväretkikohde.