Monelle matkailijalle tulee Sastamalan seudusta ensimmäiseksi mieleen Tyrvään Pyhän Olavin kirkko, kirkon jälleenrakennustyö sekä Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan kirkkotaide. Tämä ei ole ihme, sillä kansallismaisemassa sijaitsevaan kirkkoon on jälleenrakennustyön jälkeen käynyt tutustumassa jo miltei 300 000 kävijää. Kirkko on auki vierailijoille kesäisin lauantaipäiviä lukuun ottamatta, ja paikalla on aukioloaikoina opas. Kirkkoon voi tilata ryhmäopastuksen aukioloaikojen ulkopuolella Sastamalan seurakunnasta. Varauksia otetaan huhtikuun puolivälistä lokakuun puoliväliin.  

Sastamalan seudulla on Tyrvään Pyhän Olavin kirkon lisäksi 12 muuta tutustumisen arvoista kirkkoa. Alueen vanhin, Pyhälle Marialle omistettu kirkko Karkussa, toimii kesäisin tiekirkkona sekä Wanhan Musiikin päivien eli Sastamala Gregorianan päätapahtumapaikkana. Keskiajan, renessanssin ja barokin ajan sävelet soivat seuraavan kerran kirkossa 19.−26. heinäkuuta, jolloin musiikkijuhlien teemana on Unohdetut aarteet. Wanha-Harsu on jo vuosia järjestänyt suosittuja kirkkovaelluksia, joita voi tehdä itsenäisesti tai opastetusti. Karkun keskustassa sijaitsevan museokodin pihapiiristä lähtevä Sastamalan kirkkovaellusreitti on 20 km pitkä ja matkan varrella voi tutustua neljään kirkkoon. Vaellusreitin voi kulkea kokonaan tai osittain, ja matkaa voi tehdä kävellen, pyörällä, autolla tai veneellä soutaen. Vaeltaja saa halutessaan mukaansa Harsulta opaskirjasen, vesipullon, leipää ja rukouskortteja. Wanha-Harsu järjestää myös opastettuja kirkkovaelluksia.

 

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko

Tyrvään Pyhä Olavi komeilee Rautaveden kansallismaisemassa Kallialan kylässä, noin kolmen kilometrin päässä Sastamalan keskustasta ja seurakunnan pääkirkolta. Kirkon on arvioitu valmistuneen vuoden 1510 paikkeilla. Pyhän Olavin kirkko on nykyään Sastamalan suosituin nähtävyys. Kirkko on auki vierailijoille kesäisin lauantaipäiviä lukuun ottamatta, ja paikalla on aukioloaikoina opas. Kirkkoon voi tilata ryhmäopastuksen aukioloaikojen ulkopuolella Sastamalan seurakunnasta. Varauksia otetaan huhtikuun puolivälistä lokakuun puoliväliin.

Kirkon tuhopoltto vuonna 1997 teki paikkakuntalaisten vanhanakirkkona tuntemasta Pyhästä Olavista maankuulun. Ennennäkemättömillä talkoilla tuhkasta rakentui uusi, mutta työmenetelmiltään ja materiaaleiltaan vanhanaikainen ja entisen kaltainen kirkko. Tyrvään Pyhä Olavi toimi seurakuntakirkkona siihen asti, kun uusi kaksitorninen kirkko valmistui Vammaskosken partaalle 1855. Tyrvääläisten kirkkoa pidettiin kansallisaarteena ennen muuta sen vuosisatoja säilyneen alkuperäisen interiöörin takia. Kokonaisuuteen kuuluivat alttariseinän triumfikrusifiksi. harvinainen barokkisaarnatuoli, puiset penkkikorttelit ja Anders Löfmarkin kauniit maalaukset kuorissa ja lehterien peileissä. Tuhopolton jälkeen kirkko päätettiin saattaa ulkoasultaan entiseksi ja sisätiloiltaan entisen kaltaiseksi. Tavoitteena oli palauttaa menetetyn kirkon sisätilan tunnelma. Kirkon maalauksista entisten kuva-aiheiden pohjalle vastasivat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala.