Sastamala tunnetaan ennen kaikkea kirjakaupunkina. Vanhan kirjallisuuden päivät ovat koonneet kirjanystävät yhteen kesäisin jo 30 vuoden ajan, ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden oma jokasyksyinen Kirjaset-tapahtuma järjestetään sekin jo kahdettatoista kertaa.

Valtakunnallinen Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi sijaitsee Sastamalan keskustassa. Pukstaavi kertoo kirjan tarinan inkunaabelista e-kirjaan elämyksellisesti ja informatiivisesti. Museo järjestää myös erilaisia tapahtumia kirjailijavierailuista satutuokioihin, ja talossa toimii kahvila ja kauppa.

Tassula eli Herra Hakkaraisen talo sijaitsee Pukstaavin naapurissa. Suosittu perheiden ja lapsiryhmien retkikohde tutustuttaa kävijänsä Herra Hakkaraisen lisäksi Sastamalasta kotoisin olevan kirjailija Mauri Kunnaksen luomiin lukuisiin satuhahmoihin. Kuningas Artturin maailmassa voi eläytyä ritariaikaan, kaikkien aikojen avaruudessa tehdä tulevaisuusmatkan, ja Koiramäen lapset kaupungissa -miljöö tutustuttaa 1800-luvun kaupunkiin. Herra Hakkaraisen talossa paljastuu myös, millainen on Herra Hakkaraisen koti. Monet retkeläiset tutustuvat Tassulan lisäksi lähikunta Punkalaitumen talonpoikaismuseo Yli-Kirraan, jonka satakuntalainen maalaistalon umpipiha on Kunnaksen Koiramäki-kirjojen esikuva.

Nykykirjailijoista Sastamalassa asuvat muun muassa Tatun ja Patun tekijät Aino Havukainen ja Sami Toivonen, tietokirjailija Marko Westerbacka sekä romaanikirjailijat Pirjo Tuominen ja Jukka-Pekka Palviainen. Paikkakunnalla julkaistaan myös Suomen vanhinta paikallislehteä Tyrvään Sanomia. Tyrvään Kirjakaupan Kirjakellari tunnetaan maanlaajuisesti, ja Kaarlo Sarkian, Antero Wareliuksen sekä suomen kielen professorien Heikki Ojansuun, Pertti Virtarannan ja Aimo Hakasen juuret löytyvät nekin seudulta.

Sastamala julistautui Suomen kirjapääkaupungiksi 11.1.2013. Kirjapääkaupunkilogon ovat Pekka Vuoren Kirjanoppineet-teoksen pohjalta luoneet mm. Tatun ja Patun äitinä ja isänä tunnetut Aino Havukainen ja Sami Toivonen.