Yli 2000 kirjallisuuden ystävää, harrastajaa ja ammattilaista kokoontuu vuosittain heinä-elokuun vaihteessa Urjalaan Pentinkulman päivien tilaisuuksiin. Väinö Linnan innoittamana syntynyt, viikon pituiseksi laajentunut tapahtuma on jo 38. kerran täynnä punnittuja puheenvuoroja, kipakoita keskusteluja ja sykähdyttäviä taide-elämyksiä.

Tällä kertaa Pentinkulman päivillä pohditaan tuttua ja tuntematonta ja seurataan suomalaisen kirjan seikkailuja maailmalla. Mitä maailmasta jäisi puuttumaan ilman suomalaista kirjallisuutta? Millainen on nykykirjaililjoidemme piirtämä kuva suomalaisista? Entä mitä vaikeuksia "suomalaisuuksien" kääntämiseen liittyy? Teemaa käsitellään kirjailijavieraiden puheenvuoroissa, paneelikeskusteluissa, haastatteluissa ja kirjoittajakursseilla.

Tänä vuonna Pentinkulmalla nähdään entistä enemmän nuorta väkeä. Matka tuntemattomaan keskiviikkona 29.7. sisältää Väinö Linnan lukion oppilaiden draamapajan, joka perustuu Minna Canthin näytelmään Anna-Liisa. Illan kirjailijavieraaksi saapuu Salla Simukka, jonka kirjoittaman Lumikki-trilogian käännösoikeudet on myyty jo lähes 50 maahan. Illan päättää The Greenlanterns -bändin keikka.

Torstain perinteisiin kuuluu Kiimankulman yö, jossa suomentajat lukevat otteita tuoreista käännöksistään. Musiikista vastaa Duo Katselukannu - ja tämä ei ole painovirhe!

Perjantaina kirjallisuuskeskustelua käydään myös Urjalan maankuululla torilla. Kirjailija Johanna Hulkko haastattelee kollegojaan Tomi Astikaista, Elina Hirvosta ja Pauliina Sutta. Nuutajärven Lasikylässä vietetään Lasten lukupäivää. Sinikka Nopola kertoo Risto Räppääjä -kirjojen taustasta ja lukee lapsille. Lisäksi lapset saavat lorutella ja räpätä Aune Murasen vetämissä työpajoissa.

Perjantai-iltana nautitaan Sirpa Kähkösen käsikirjoittamasta ja Taru Mäkelän ohjaamasta näytelmästä Palava kaupunki. Rooleissa nähdään Kari Hevossaari, Suvi Isotalo, Reetta Ristimäki ja Sinikka Sokka, ja musiikki on Anna-Mari Kähärän. Loistavat arvostelut saanut näytelmä kertoo helsinkiläisistä jatkosodan jaloissa.

Lauantaina tapahtuma huipentuu ja ohjelmaa riittää aamupäivästä iltamyöhään. Paneelikeskustelussa pureudutaan tapahtuman teemaan kirjallisuuden ammattilaisten voimin, ja sen jälkeen vuoron saavat E80-kutsuseminaariin osallistuvat esikoiskirjailijat. Kirjan ja musiikin juhlassa klo 14 puhuvat FILI:n uusi johtaja Leena Majander-Reenpää, kirjailija Juha Itkonen ja suomentaja, esseisti Tarja Roinila. Ypäjän musiikkiteatteri viihdyttää sikermällä Täällä Pohjantähden alla -näytelmän musiikkia.

Ja mitäpä olisi Pentinkulman päivien viimeinen ilta ilman pyörähtelyä Honkolan lavalla? Sunnuntain draamallinen kierros Väinö Linnan reitillä tekee jo mielen hieman haikeaksi, mutta onneksi kirjat pysyvät ja lukeminen yhdistää! Omasta hyllystä kannattaa poimia mukaan tarpeettomiksi käyneet opukset ja valita tilalle uutta luettavaa Pikku-Linnan kirjanvaihtopisteestä.

Lisätietoja tapahtuman ohjelmasta näet osoitteesta: www.pentinkulmanpaivat.fi

Kuvat: Eija Haapalainen ja Laura Jänisniemi